top of page

Van profiel naar praktijk

Bepaalde processen in mijn werkwijze zijn voor mij een tweede natuur. Ze gaan als vanzelf. Maar dit betekent niet dat het voor een ander duidelijk is. Daarom ben ik blij dat ik de volgende vraag kreeg en die wil ik graag in deze blog beantwoorden: 'Hoe verwerk je astrologie, human design, doelen en dromen in het leven in een interieurontwerp?'


Ik verzamel zoveel mogelijk informatie voordat ik met een ontwerp aan de slag ga. Het is voor mij belangrijk dat ik naast de 'buitenkant', ook de 'binnenwereld' van de klant in kaart breng. Spirituele middelen, zoals astrologie en human design zijn uitstekende tools om de diepte in te kunnen gaan.


Intuïtie en informatie


Mijn werkwijze draait om intuïtie en informatie. Als ik met een klant in gesprek ga pik ik allerlei informatie intuïtief op. In veel gevallen zie ik al kleuren, materialen en een sfeer voor me die bij de persoon zouden kunnen passen. Ik merk interesses op, voorkeuren.


Naast intuïtie en gevoel vind ik het verzamelen van 'letterlijke' informatie belangrijk:

- Astrologisch profiel: Sterrenbeeld kenmerken, ascendant kenmerken.

- Human design: Type, profiel, autoriteit, incarnatie kruis (kijk hier voor meer informatie).

- Spiritueel: Geboortesteen, jaarthema, geboortegetal.

- Vragenlijst die de klant zelf invult: Dromen, doelen en wensen in het leven. Smaak en stijl. Persoonlijk en woning / aan te pakken ruimte.

- Bezoek op locatie: De woning als spiegel. Praktische informatie.

- Gesprek tijdens bezoek op locatie: Diepgang vragenlijst en profiel.


Als alle informatie is verzameld maak ik een uitgebreid profiel van de klant. Hierbij vind ik het belangrijk om verder te kijken dan de 'buitenkant'. Mijn intuïtie en spirituele tools helpen me hierbij. Op deze manier kan ik een goed totaalbeeld vormen en geef ik de klant diepgaande inzichten mee. In het uitgebreide adviesrapport wordt alle informatie als naslagwerk aan de klant overhandigd.


Vertaling naar de praktijk


Hierna ga ik aan de slag met het ontwerp. Ik begin altijd met de praktische zaken omtrent het ontwerp: plattegrond, routing, indeling, de artikelen / meubels die moeten blijven. Daarna komt de sfeer en de vertaling van de persoonlijke informatie in het ontwerp. De sfeer beschrijf ik zelf graag als een seizoen of een (natuurlijke) omgeving (het strand, het bos etc.) die de persoon in kwestie belichaamt. Hier horen bepaalde kleuren en materialen bij. Ik neem hierin ook de persoonlijke voorkeuren van de klant, het doel en intentie van de ruimte mee. Maar ook kleurenpsychologie en praktische informatie, zoals lichtval en grootte van de ruimte. De informatie werkt voor mij als een trechter. Ik begin breed en ga steeds verder de diepte in. Dromen, doelen en wensen op het gebied van liefde, financiën en gezondheid worden meegenomen in het ontwerp. Maar ook andere persoonlijke wensen (wat deze ook mogen zijn) kunnen worden verwerkt.


Foto: Anne den Haan


Universele richtlijnen


Er zijn in mijn ogen een aantal universele richtlijnen die altijd van belang zijn als je de welzijn van bewoners in acht neemt. Ik pas deze richtlijnen altijd toe in mijn adviezen:

- Spullen waar slechte herinneringen aan vasthangen weghalen: Triggers elimineren.

- Spullen waar mooie herinneringen aan vasthangen een mooie plek geven: Jou een goed gevoel geven.

- Voldoende opbergplek creëren voor een opgeruimde woning.

- Een indeling maken die de dagelijkse routine bevorderd: Geen irritaties meer, alles bij de hand.

- Een fijne flow creëren: Een goede loop, een ruimte waar je je vrijelijk in kunt bewegen.

- Kleuren gebruiken die passen bij de unieke persoonlijkheid van de bewoner, intentie en doel van de ruimte.

- De natuur in huis halen d.m.v. planten.

- Het gebruik van kunst.

Naast deze universele richtlijnen die ervoor zorgen dat het interieur het leven van de bewoner op een positieve wijze beïnvloedt, zijn er ook persoonlijke wensen, doelen en dromen die worden verwerkt. Omdat het om persoonlijke wensen gaat is het bij ieder mens anders en daarom zal ik hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk geven, zodat je kunt zien hoe ik de vertaling maak naar de praktijk.


Voorbeelden uit de praktijk

- Profiel 1:

Een creatieve boogschutter met gevoel voor humor. Als manifesting generator (human design) multi passionate. Open en spontaan.


Situatie:

Door tijdgebrek en vele interesses weinig aandacht kunnen besteden aan de woning. De sprankelende persoonlijkheid komt niet naar voren. De woning is rommelig.


Vertaling naar de praktijk:

Een woonkamer die de unieke persoonlijkheid van de bewoner uitstraalt mét uitgesproken kleuren en materialen. Goed te onderhouden meubelen en veel opbergruimte om makkelijk op te kunnen ruimen en plaats te maken voor alle hobby's en interesses.


- Profiel 2:

Een gevoelige kreeft met een slechte relatie achter de rug. Lichtvoetig en kleurrijk. Als lentetype heeft zij voorkeur voor lichte zwierige materialen en fijne kleuren.


Situatie:

Een woning waar iemand anders de stempel op heeft gedrukt. Ruimtes vol slechte herinneringen.


Vertaling naar de praktijk:

Een mooie lichte woonkamer met zachte materialen, vrouwelijke vormen en kleuren die je omarmen. Een ruimte die troost, maar ook vrolijkheid met zich meebrengt. Uitnodigend en alleen maar met spullen die een 'nieuw begin' inluiden.


- Profiel 3:

Iemand die houdt van kwaliteit, ambitieus is en met jaarthema 1 wat staat voor een nieuwe cyclus, wilskracht en zelfstandigheid.


Situatie:

De werkruimte is een opslag geworden. Er wordt aan de keukentafel gewerkt.


Vertaling naar de praktijk:

Een werkruimte met krachtige kleuren, stevige materialen, opgeruimd en gestructureerd. Kwaliteitsmeubelen en stoere verlichting maken de ruimte af.


Meer


En zo zijn er tal van voorbeelden te noemen. Wil je meer weten? Je kunt in mijn portfolio per project een uitgebreid verslag lezen m.b.t. de gemaakte keuzes.

Of wil je persoonlijk contact? Ik sta voor je klaar!Comentários


bottom of page